ציר עצמות בקר/הודו/ עוף/ דג
למה ציר עצמות?
כי זהו המשקה המסורתי שמספק לגוף שלנו עושר של אבות מזון חיוניים, ביניהם חומצות אמינו חיוניות,
מינרלים וג'לטין. כל אלה נחשבים ברפואות המסורתיות כיעילים בשיקום המעיים החולים. הניסיון שלנו
בקליניקה תומך בשימוש בציר או מרק עצמות, כחלק מתזונה מחזקת במצבי בריאות שונים.
אופן ההכנה
שוטפים את העצמות, מניחים בסיר רחב, רצוי עם תחתית עבה, נותנים להן מכת חום בסיר על הגז (או בתנור) במשך כרבע שעה. מכסים במים, מביאים לרתיחה, שופכים את המים, מוסיפים מים נקיים ומבשלים. אם צף לכלוך, מנקים עם מרית מחוררת.
לאחר הרתיחה מוסיפים:
ירקות אפשריים: גזר, קישוא, דלעת, שורש פטרוזיליה, סלרי.
מבשלים את הירקות עד לרמת הריכוך הרצויה. מוציאים ושומרים.
במידה והמצב הבריאותי לא מאפשר הוספת ירקות, יש להוסיף לסיר גדול כפית של מיץ לימון או חומץ – חומץ לסייע לשחרור הקולגן והג'לטין מהעצמות. אם מוסיפים ירקות, אין צורך בלימון/בחומץ כי הירקות מסייעות לשחרור.
חשוב: אם בחרתם להוסיף את הירקות לא בהתחלת הבישול אלא לקראת הסוף, יש להוסיף את הלימון/החומץ בתחילת הבישול.
ניתן בשלב הזה להניח את הסיר בתנור על 110 מעלות. להשלים בישול של מינימום 8 שעות ועד 20 שעות. *יש כאלה שמבשלים אפילו 48 שעות…
לקראת סוף הבישול, להוסיף "זר" של ירק – שורש ועלים של סלרי, כוסברה, שורש ועלים של פטרוזילה, שמיר, הכל קשור עם חוט תפירה. לא אוכלים את הירק אלא זורקים בגמר הבישול. אפשר להוסיף גם עלי דפנה לתיבול
חשוב: לאחר קירור במקרר להסיר את שכבת השומן. נין להקפיאו אם רוצים להעשיר בו מאכלים אחרים לבני המשפחה.
למטופלים עם קרוהן וקוליטיס פעיל, יש לשתות מדולל ובהדרגה!
- ניתן להחליף את עצמות הבקר בגרונות הודו או עוף אורגני שלם. במקרה כזה, זמן הבישול מתקצר:
- עוף- מספיקים 3-4 שעות.
- הודו – מספיקים 4-5 שעות.
- בעצמות דגים: משתמשים בראשי דגים ואדרות, אותם מניחים בסיר, מכסים במים ומבשלים. זמן הבישול של עצמות הדגים הנו עד 2 שעות; במהלך הבישול העצמות מתרככות ואף מתפרקות ולכן אין טעם בבישול ארוך יותר. מוסיפים את הירקות בדומה למתכון של עצמות בקר.
מרכיבים
2-3 ק"ג עצמות בקר ללא בשר (מח עצם/ מפרקים)
מים
אפשרי: גזר, קישוא, דלעת, שורש פטרוזיליה, סלרי.
כפית חומץ תפוחים- לא חובה
מלח אטלנטי
הי הייתי שמחה לשאול לגבי המתכון, לא ברור לי אם כשלוקחים מח עצם לדוגמא האם משתמשים בתוכן שלו או מוציאים לפני בישול? איזה עצמות מומלצות לשימוש? חסרת ניסיון בבישול עצמות.. תודה
הי אמי, לא מוציאים דבר. אפשר לבקש מהקצב שיפצח את העצמות כדי שהבישול יהיה קל יותר. בהצלחה!!
האם אפשר לבשל מרק עוף רגיל {נניח 6 פולקס, 6 כנפיים כנף הודו, ולהכניס למרק הזה חוץ מירקות גם 3-4 עצמות בקר? לפי הבנתי עצמות הבקר אמורות להתבשל הרבה זמן, אפשר להוציר את בשר העוף ולהמשיך לבשל את העצמות. האם קובינציה כזו אפשרית / /בריאה?
הי ריומונה, תודה על השאלה. אפשר, אבל הייתי מתחילה עם עצמות הבקר ורק אחרי 24-26 שעות מוסיפה את החלקים של העוף. בהצלחה!!
הבנתי שזה מצוין לקרוהן כוס ביום.
הכנתי, שתיתי שלח אותי לשרותים תוך עשר דקות, מדוע?
הי מילי, אין מספיק מידע כדי לענות על שאלתך. לדוגמא, אם נמצאת בשלב השלשולים, אין זה בהכרח קשר ישיר דוק לציר א=עצמות – כל הנכסת מזון לקיבה ף מפעיל את הרפלקס של יציאה. במקרה של שלב אדום, לפי הרמזור, זה שלשולים. בנוסף, יש ענין של שומן- בשלב אדום מתקשים לעכל שומן, לכן ההמלצה היא להוריד את השומן הנראה לעניין לאחר הקירור ואף לאחר הקפאה. גם אנשים שמתחילים לשתות מודולן, לדוגמא בהתשחלה מגיבים בשלשולים. וגם יש עניין לרגישויות אישיות. בקיצור, לא הייתי מתייאשת. הייתי נותנת זמן להרגעו ומנסה שוב, בכמויות קטנות בהתחלה – 1/4 עד 1/2 כוס או כבסיסי לאורז או למרק ירקות. והכי חשוב – לשלב במסגרת ייעוץ וליווי אישיים. מה שאנחנו עושים עם המטופלים שלנו. בכל מקרה, אפשר להתיחיל מהספר דרך הבטן- ממליצה להזמין. בריאות!