טיפול בגסטריטיס
גסטריטיס = דלקת בקיבה.
פעם זו היתה המחלה הנפוצה ביותר בתחום של גסטרואנטרולוגיה. אנשים סבלו מכיב קיבה, עברו ניתוחים לכריתת חלקי הקיבה. בשנות ה-80 של המאה הקודמת התגלה החיידק האחראי ליצירת דלקות בקיבה – הליקובקטר פילורי – Helicobacter pylori, (HP) החלו לטפל בדלקות בקיבה באמצעות אנטיביוטיקה. מגלה החיידק קיבל פרס נובל ועולם הרפואה חשב שבא לציון גואל.
עברו שנים, ומטיפול אנטיביוטי פשוט הגענו לעידן של טיפולים משולשים ומרובעים עם סוגי אנטיביוטיקה שונים. אנחנו פוגשים בקליניקה אנשים שעברו סבבים חוזרים של הטיפול האנטיביוטי, ועדיין ממשיכים לסבול מתסמינים של הדלקת בקיבה.
התסמינים של הדלקת בקיבה יכולים לכלול:
כאבי בטן עליונה, הקאות, בחילות, שינויים ביציאות, אי נוחות, גיהוקים ושיהוקים. לעתים הדלקת מתרחשת ללא סימפטומים ליניים ומאובחנת רק באמצעות גסטרוסקופיה או תבחין נשיפה לגילוי החיידק HP.
כיום מדובר רבות בקהילהיה הרפואית על העמידות שמתפתחת לטיפולים האנטיביוטיים – בשיעור של 60% מכלל הטיפולים בהליקובקטר פילורי.
אם כן, מהי גסטריטיס? Gastritis– הינה דלקת בקיבה.
הסיבות לרוב קשורות לצריכת אלכוהול מרובה, עישון, נטילת תרופות כמו אספירין (לדילול הדם), תרופות סטירואידליות, תרופות נוגדות כאב ודלקת מסוג NSAIDS (ניתנות לרוב למקרים של כאבים אורטופדיים קשים). בנוסף, גם טראומות, כוויות, ניתוחים יכולים לגרום להתפתחות הדלקת.
הדלקת יכולה להיות קשורה להתרבות היתר של חיידק ההליקובקטר (נקרא לו HP), או ללא קשר אליו, מסיבות המכונות "אוטואימוניות".
הטיפולים התרופתיים כוללים לרוב אנטיביוטיקה ו/או תרופות הסותרות את הפרשת החומצה הידרו-הכלורית המיוצרת באופן טבעי בקיבה.
מה עוד אנחנו יודעים היום על התפתחות גסטרטיס והסכנות שלה?
בשנים האחרונות מתרבות העדויות המחקריות על הנזקים של תזונה עתירת מלח. מחקר שפורסם ב 2013 ב- American Society for Microbiology הראה כי שילוב של תזונה עתירת מלח עם זיהום של HP מעלה את הסיכון לסרטן הקיבה.
החוקרים הדביקו את חיות המעבדה בחיידק HP. קבוצה אחת מתוכם הוזנה בתפריט רגיל והקבוצה השנייה קיבלה תזונה עתירת מלח.
בסיום המחקר נבדקו רקמות הקיבה של החיות. כל החיות שניזונו מתזונה עתירת מלח פיתחו סרטן קיבה, לעומת 58% מהחיות שניזונו מתזונה רגילה.
החוקרים משערים כי בנוכחות מלח עולה ייצורו של חלבון סרטני בשם CagA, על ידי החיידק HP, המעלה את הסיכון לפתח סרטן. נוסף על כך, נמצאה עלייה בדלקת הקיבה בקרב החיות שניזונו מתזונה עתירת מלח, במקביל להפרשה מוגברת של מולקולות מעודדות דלקת (ציטוקינים פרו-דלקתיים) 1.
איך לטפל בגסטריטיס שלא באמצעים תרופתיים?
המודל הטיפולי של "דרך הבטן" מושתת על ניסיון רב השנים, אישי ומקצועי. הוא בנוי על המודל המשולש הכולל שינוי והדרכה תזונתית ע"י תזונאיות קליניות מומחיות למחלות מערכת העיכול. לעתים יש צורך לבצע בתחילת הטיפול את האבחון התזונתי לבירור רגישויות למזון.
במקביל, נעזרים בחוכמת הרפואה הסינית – דיקור וצמחי מרפא, וכן פסיכותרפיה גופנית, המאפשרת ליצור קשר ולסנכרן בין המופע הפיסי לרגשי.
בין ההמלצות התזונתיות נמצאו כמה הוכחות מחקריות מעניינות,
לדוגמא:
- יש חשיבות של תזונה עשירה בפירות וירקות
- בין הפירות, מצטיינים במיוחד פירות יער למיניהן, ביניהן במיוחד האוכמניות הכחולות. פירות היער עשירים במרכיבים פנוליים בעלי השפעה נוגדת
דלקת וסרטן 2. - ירקות ממשפחת המצליבים, מסוג כרוב, כרובית, ברוקולי, נבטי ברוקולי, וגם צנון שחור וצנונית, מכילים כמות גבוהה של חומרים נוגדי דלקת וסרטן המכונים איזוציאנטים – Isothiocyanates.
- במקביל, מומלץ לצרוך כרוב כבוש על מלח, הנחשב ל"פרוביוטיקה טבעית".
- יש עבודות בודדות שמראות על שיפור בדלקת בקיבה בעקבות הורדת גלוטן מהתזונה 3, אך מהניסיון שלנו נצפה שינוי משמעותי רק בהורדת חיטה מתהפריט.
- כמובן הורדת מזונות מתועשים, מטוגנים, משקאות ממותקים ומוגזים – הן א-ב בתזונה מבריאה בדלקות קיבה.
מה עם גוף-נפש?
בראיה הוליסטית, חשוב להבין את התפקיד של אמונות שורש שאנחנו נושאים בחלקים הלא מודעים של המוח שלנו. עפ"י לואיז היי, לדוגמא, דלקת בקיבה קשורה לפחדים בלתי פתורים, לחוסר היכולת לקבל דברים חדשים בחיים. טיפול הוליסטי נכון מתייחס גם לפן הזה ומאפשר למטופל לשחרר את הסיבות הפסיכולוגיות למחלתו, במקביל לטיפול תזונתי, דיקור וצמחי מרפא אשר מקלים רבות על תהליך הריפוי.
:מבואות
- Gaddy JA et al. 2013, American Society for Microbiology. High Dietary Salt Intake Exacerbates Helicobacter pylori-induced Gastric Carcinogenesis
- Gastroenterology Rev 2016; 11 (3): 150–154. DOI: 10.5114/pg.2016.61487
- Bajwa RU et al. WMJ (ISSN 1098-1861)
רוצים לשמוע הרצאה עשירה על גסטריטיס? קליק על התמונה- וצפו בקלות