English      |      צור קשר

                 

הליקובקטר פילורי

החיידק הליקובקטר פילורי  ,(Helicobacter pylori)המכונה בקצרה HP, הוא חיידק "המתארח" בקיבתם של כחצי מאוכלוסיית העולם. הוא נחשב לחיידק העתיק ביותר על כדור הארץ, למרות שהתגלה רק בשנות ה-80 והרפואה המודרנית עדיין לומדת להתמודד איתו. בשנים האחרונות מתברר שמדובר בחיידק שעושה לא מעט צרות לסובלים ממנו ואף נמצא כי יש קשר בינו לבין התפתחותו של סרטן בקיבה. הסימפטומים שלו מופיעים בעיקר בקרב מבוגרים, למרות שההדבקה מתרחשת בדרך כלל כבר בילדות. בכתבה זו נענה על כל השאלות לגבי החיידק, המכונה בקצרה HP, ונכיר את המלצות התזונה שיכולות להקל על הסימפטומים.

מה זה הליקובקטר פילורי?

השם האקזוטי הזה מתייחס לחיידק שהתגלה לראשונה באוסטרליה בשנת 1984, על ידי שני חוקרים, שזכו על הגילוי בפרס נובל בתחום הרפואה. הוא מתמקם בקיבה ומייצר גירוי שיכול להוביל להיווצרותם של כיבים (אולקוס) ומחלות נוספות. כיום הממצאים מצביעים על שכיחות גבוהה ומפתיעה שלו בקרב מבוגרים – כ-90% מבני ה-65 ומעלה מסתובבים עם החיידק הזה בקיבתם! עם זאת, יש הבדלים בין המערב (כ-50% מכלל האוכלוסייה) למדינות המתפתחות, בהן הצפיפות גבוהה יותר (מעל ל-90% מהאוכלוסייה) ולכן ככל הנראה שיעור ההדבקה גבוה יותר.

ישנן כמה חידות סביב נוכחותו והשפעתו של HP, לחלקן יש הסבר ולחלקן עדיין מחפשים את המענה.

מדובר בחיידק שמצליח לשרוד במערכת העיכול, בתוך מיצי הקיבה, למרות רמת החומציות הגבוהה של האזור. מרבית החיידקים אינם שורדים בסביבה עם רמת חומציות כל כך גבוהה, אז איך זה יכול לקרות?

חיידק ההליקובקטר פילורי מפרק את האוריה (=שתנן) הנמצאת באופן טבעי בקיבה, לאמוניה ופחמן דו-חמצני, וכך מעלה עוד יותר את רמת החומציות של הקיבה.  החיידק עצמו מתחבא בשכבות הפנימיות יותר של רירית הקיבה, מה שמגן עליו מפני החומציות הגבוהה של מיצי הקיבה. שם, בשכבת הרירית הבסיסית של הקיבה, הליקובקטר יכול לשרוד במשך שנים ארוכות. ביושבו ברקמות אלה הוא משפעל מנגנוני דלקת האמצעות חלבונים ספציפיים.

לא כל מי שנושא את החיידק סובל מסימפטומים ורוב הנשאים כלל לא מרגישים בקיומו. רק כ-15% מהנשאים מפתחים כיב קיבה. מה מבדיל בין מי שמפתח סימפטומים ונזקים מנוכחותו של החיידק לבין מי שחי איתו מבלי להרגיש?

זו חידה שהרפואה עדיין מנסה לחקור. החיידק יכול לחיות במשך שנים ואף עשורים בשכבות הפנימיות של רירית הקיבה, בלי שהמאחסן (כלומר, האדם הנושא את החיידק), ירגיש סימפטומים כלשהם, עד שמתחילים להופיע תגובות חיסוניות ודלקתיות, ונוצרת דלקת בקיבה ו/או בתריסריון. נמצאו מספר גורמים סביבתיים שעלולים "להפעיל" את החיידק ולהפוך אותו לאלים, ביניהם עישון, סטרס, תזונה עשירה במזונות אולטרה-מעובדים, מאכלים עתירי מלח, כגון בשר מעובד ומעושן וכן תרופות שונות מסוג NSAID.

מהם הסימפטומים של ההליקובקטר ועד כמה הוא מסוכן עבורנו?

התסמינים הנפוצים לנזקים של HP הם:

  • כאבים ברום הבטן ונפיחות באיזור זה
  • תחושת צריבה ושריפה בוושט
  • גיהוקים ו ושיהוקים מרובים
  • בחילות, עד כדי הקאות
  • ריח רע מהפה
  • אי נוחות בקיבה
  • תחושת מלאות מהירה אחרי ארוחות
  • חוסר תיאבון

בחלק מהמקרים החיידק אינו מסוכן, אך כאמור הוא גורם לחוסר נוחות רבה לאלו שכן מרגישים בקיומו. עם זאת, מנגנון הפעולה של החיידק עלול להוביל למצבים רפואיים חמורים יותר. מבנה החיידק מאפשר לו להיצמד אל התאים שבדופן הקיבה ולפגוע בהם על ידי תגובה דלקתית שהוא מייצר סביבו. הסיכון טמון בהתנקבות דופן הקיבה, הקאות שחורות עקב התחמצנות תוצרי הברזל במיצי הקיבה, שמופיעים שם עקב ההתנקבות והופעת דימום בקיבה. בנוסף, יכולה להופיע גם צואה שחורה, המכונה "מלנה"  שמכילה את השאריות של הדם הקרוש.

הסיכון המשמעותי הנוסף מהתרבות של הליקובקטר הוא התפתחות של דלקת בקיבה, המכונה גסטריטיס. ניתן לקרוא עוד על גסטריטיס

איך מטפלים בהליקובקטר פילורי?

החיידק עמיד לטיפול אנטיביוטי כאשר משתמשים בסוג אחד בלבד של אנטיביוטיקה. לכן, כיום נוהגים להמליץ על טיפול משולב של סוגי אנטיביוטיקה שונים. מתחילים מטיפול "משולש" (3 סוגי אנטיביוטיקה), ואם סשן אחד או שניים כאלה אינם יעילים, עוברים לטיפול "מרובע" המורכב מ-4 סוגי אנטיביוטיקה. במקביל, נהוג לשלב תרופות לסתירת חומצה בקיבה.

נכון להיום, הצלחת הטיפולים מסוג זה עומדת על כ-60%. כלומר, קיימים לא מעט מקרים בהם החיידק נשאר ברמות גבוהות גם לאחר מספר סבבי אנטיביוטיקה.

אם גם אתם מכירים את המצב הזה, אתם ודאי נתונים בתחושות תסכול וחשש כבדים. מה עושים? לתפיסתנו, יש לא מעט מקרים בהם העמידות של החיידק קשורה לסביבה בה הוא מתפתח. כלומר, עלינו ליצור סביבה שלא תאפשר לו להתרבות או להיות אלים. כאן נכנסים לתמונה כל הטיפולים הלא-תרופתיים. ביניהם – שינוי הרגלי התזונה, המנעות מעישון, ניהול סטרס ושימוש ברפואה מסורתית אשר יודעת לתמוך בתהליכי ההחלמה הטבעיים של הגוף: רפואת צמחים, דיקור וכד'. ראו את המודל הטיפולי של דרך הבטן, כאן.

המלצות תזונה לסובלים מהליקובקטר פילורי

הקפדה על תזונה מתאימה יכולה להקל על התסמינים ולהפחית את הסיכון לסיבוכים מנוכחותו של HP בקיבה, באמצעות שינוי סביבת המחייה שלו, הפחתת קצב ההתרבות והפחתת ההשפעה האלימה שלו. להלן כמה טיפים שאפשר להתחיל ליישם במיידי:

  1. מומלץ להפחית מאוד ואף להימנע מאכילת מאכלים מטוגנים ושומניים, ממאכלים חריפים וחומציים (חוץ מלימון שדווקא כן מומלץ, במידתיות כמובן) וגם מקפה, קולה ומשקאות מוגזים אחרים ואלכוהול.
  2. להקפיד על ארוחות קטנות, ללא העמסת יתר, אך גם לא להיות ברעב/ אי אכילה למשך שעות ארוכות. ארוחה כל 3-4 שעות בהחלט יכולה להתאים, כמובן בהתאם לתחושת הרעב האישית.
  3. מומלץ לשתות הרבה מים בטמפרטורת החדר ומשקאות מרגיעים כמו תה ירוק טבעי, תה קמומיל, לואיזה וכו'.
  4. כדאי לצרוך מזונות עתירים באומגה 3 (כמו דגים טריים, אגוזי מלך, שקדים מקולפים). ניתן לשלב תבלינים כמו כמון וכורכום.
  5. מזונות נוספים אשר נמצאו כיעילים למניעת התרבות החיידק בקיבה הם אוכמניות כחולות, מיץ כרוב (לבן / סגול) וירקות ירוקים עליים. ככל שהמצב משתפר, כדאי לשלב בתפריט גם מזונות מותססים או פרה-ביוטיים.

להשגת תוצאות יעילות, ואף להבראה, מומלץ מאוד לעשות תהליך מובנה עם תזונאית מומחית לנושא, וכן לתמוך בהבראה באמצעות דיקור, צמחי מרפא ושחרור הסטרס דרך עבודת גוף ונפש, באמצעות פסיכותרפיה גופנית ועוד.

מבואות:

  1. Marshall B. Helicobacter pylori–a Nobel pursuit? Can J Gastroenterol. 2008;22(11):895-896.
  2. Sipponen P, Maaroos HI. Chronic gastritis. Scand J Gastroenterol. 2015;50(6):657-667. doi:10.3109/00365521.2015.1019918
  3. Crafa P, Russo M, Miraglia C, et al. From Sidney to OLGA: an overview of atrophic gastritis. Acta Biomed. 2018;89(8-S):93-99. Published 2018 Dec 17. doi:10.23750/abm.v89i8-S.7946
  4. Fahey JW, Stephenson KK, Wallace AJ. Dietary amelioration of Helicobacter infection. Nutr Res. 2015;35(6):461-473. doi:10.1016/j.nutres.2015.03.001
  5. הכינוס השנתי של האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד, ת"א, 2019. http://www.comtecmed.com/gastro/2019/Default.aspx

בהצלחה ובהבראה

0 תגובות

שלח תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Pin It on Pinterest

Share This
דילוג לתוכן