פעם אושפזתי בבית חולים. מחלקת אוכל של המחלקה הפגינה חמלה כלפי הפרצוף האומלל שלי שהביט על מגש ארוחת הבוקר, ושאלה אם ארצה גם דייסת שיבולת שועל בארוחה הבאה. הסכמתי בהודיה.
למחרת בבוקר על המגש עם הביצה, לבן, לחם אחיד וצלוחית זיתים שחורים מנשירי הצבע המלאכותי שלהם, נחה גם צלחת מכוסה עם משהו חם. פתחתי בחדווה ו… צפיתי בבלילה דלוחה בצבע אפור, בה צפו כמה פתיתים בלתי מזוהים …
אז זהו, שלא את הדבר הזה אני מתכוונת לשבח היום. אני מתכוונת להמליץ לכל מי שענייני הבטן מטרידים אותו, להכניס לתפריט שלו דייסה אמיתית!
למה דייסה? אני יודעת שזה לא נחשב למאכל סקסי או פופולרי, אבל רובנו עברנו דרך דייסות בתהליך הגדילה שלנו. תינוק שנגמל מהנקה, לאט לאט נחשף למאכלים חדשים, ביניהם- דייסות. לחלקנו זה השאיר זכרון רע, לחלקנו- טעם של ילדות מוגנת. כמוני
דייסה היא למעשה תבשיל העשוי מדגנים או קטניות או ירק/שורש עמילני. גם פירה תפוחי אדמה או בטטה- זה דייסה. גם ריזוטו או פולנטה, שמוכרים לכם במסעדות במחירים מופקעים- הוא דייסה.
אז למה דייסה?
כי זה תבשיל חם, שמאפשר לחמם היטב את ״המרכז״= מערכת העיכול שלנו. מערכת העיכול היא סוג של תנור פנימי, שתפקידו לפרק את האוכל ולהעבירו להפקת אנרגיה לכל תא ותא. ״התנור״ הזה אינו אוהב קור. באסה, אה? אבל ככה זה- מערכת העיכול שלנו אוהבת אוכל חם.
ודייסה היא דרך נפלאה להגיש לו את החום הזה.
ממה אפשר להכין דייסה?
אוותר על קטניות כי זה פחות מתאים לרוב בעלי מערכת עיכול רגישה/חולה.
אפתיע אתכם עם דלעת/דלורית: מאדים או אופים בתנור עד התרככות מלאה, מקלפים, מועכים עם מזלג, מתבלים בכף חמאת שקדים, מעט קינמון, תמצית וניל, או בגרסה מלוחה- מעט שמן זית וקורט מלח.
כל הדגנים מתאימים לדייסה, הנפוצים ביותר הם סולת (פחות ממליצה, חיטה וגלוטן וזה) ושיבולת שועל. שיבולת שועל בהחלט מתאימה לדייסה, רק שבשנים האחרונות המירו את הדגן החמוד הזה לגירסה המעובדת שלו המכונה ״קווקר״. אז זהו, שלשפוך מים רותחים על הפתיתים ולחשוב שזה מספיק- זה כמעט כמו לאכול מנה חמה… סופר מעובד, לא עובר את החימום הנדרש וממש לא מתאים לרוב בעלי מערכת עיכול רגישה. השאירו לסוסים .
אז איך כן?
קונים פתיתים רגילים של שיבולת שועל, לא מעובדים ולא מהירי הכנה. רצוי אורגניים. משרים מהלילה, מסננים בבוקר, מחזירים לסיר, מוסיפים מים חמים חדשים ו מ ב ש ל י ם תוך ערבוב. אפשר לתבל לכיוון מתוק או מלוח, לטעמכם.
דגנים נוספים שאפשר להכין מהם אחלה דייסות הן אורז (לבן או מלא עגול, תלוי במצב העיכול שלכם), דוחן, כוסמת ובטח יש עוד.
רוצים לקבל הסבר מעמיק יותר? מתכונים מפורטים יותר? הספר שלי מנגיש לכם את התורה כולה! ממליצה לפרגן לעצמכםן או יקירכםן לקראת השנה החדשה, שודאי תהיה יותר מבריאה! .
קליק כאן ואפשר להזמין
בתמונות: דייסת הבוקר שלי, מפתיתי שיבולת שועל שלמים.
נכתב על ידי עדי זוסמן, דיאטנית ראשית מרכז דרך הבטן, מחברת הספר "דרך הבטן"
מה לגבי תוספת סובין או פשתן טחון בדיסה? צריך לבשל את התוספת או להוסיף לדיסה המוכנה ?
אני סובלת מגזים רבים בשנים האחרונות לכן רציתי להתיעץ . איך קובעים איתך?
הי, דניאלה. אם יש גזים- כדאי לשקול שוב שימוש בסיבים. בכל מקרה, להשרותכמה שעות קודם.
אני מכינה את זה כמו שמכינים בסקוטלנד. אחרי השריה של כמות שתספיק לשבוע ימים, אני מבשלת כרגיל ושומרת במקרר. כל יום אני מוציאה את הכמות הרצויה ומחממת, וזהו. מאוד חוסך בזמן ובהתעסקות.