למה יש חיידקים "טובים" ו"רעים" ומה משפיע על השגשוג שלהם?

למה יש "טובים" ו"רעים" ומה משפיע על השגשוג שלהם?

המיקרואורגניזמים שלנו (בואו נסכים לקרוא להם בשם קוד "חיידקים" למרות שאנחנו כבר מבינים שמדובר בערב רב של יצורים מיקרוסקופיים שונים ומשונים), מאוד מפונקים. יש להם את החוקים שלהם ולא מעניין אותם "פוליטקלי קורקט": למשל, מחשבה כמו "לא נעים לסרב לדודה על המנה הזאת כי היא בישלה בשבילי"- אם המנה לא מתאימה להם, הם כבר יגידו את שלהם, בלי כחל וסרק. ואתם תרגישו את כאבי הבטן והנפיחות האופייניים לבעלי מערכת עיכול רגישה. או כל תגובה אחרת של הבטן שלכם, כל אחד ומנגנון תגובות שלו.

אז מה זה חיידקים טובים ורעים?

זו חלוקה שנעשתה ע"י המדענים כדי להסביר את ההשפעות שלהם על הבריאות האנושית. חשוב להבין שכל החיידקים כבר נמצאים בגוף שלנו, רובם – במעיים. אלא שבמצב בריאות, יש ביניהם מאזן 80-20 לטובת ה"טובים" אבל בהחלט נמצא שם גם את החברים מחוללי המחלות (המכונים "אופורטוניסטים", כלומר – מנצלים הזדמנות של חולשת הגוף כדי לחולל מחלה) כמו קלוסטרידיום או סטרפטוקוקוס. במצב של ערעור האיזון ביולוגי, הם מתחילים להתרבות והופכים לגורמי המחלה.

כאשר חיידקים כאלה מתרבים וגוברים על החברים הידידותיים, הם פולטים תוצרי פירוק שלהם המכונים "מטבולום", אשר מגרה את מערכת החיסון האנושית להגיב ביצירת מחלה, כמו דלקות למיניהם. כך שזו למעשה תגובה טבעית ותקינה של מערכת החיסון שמגיבה כלפי "פולש" זר באמצעות תגובות המכונות מחלה- חום, שלשולים והקאות, נזלת או שיעול. בצורה כזאת הגוף מנסה לפלוט החוצה את הפולשים. כמובן שיש גם מיקרואורגניזמים שחודרים לגוף שלנו מבחוץ, אך כל עוד מערכת המיקרוביום הכללי שלנו תקינה ומאוזנת – יש סיכוי קטן ביותר עבור הפולשים הללו לשרוד ולהתרבות בגופינו.

מצב של חוסר איזון בין חיידקים טובים לאופורטוניסטים מכונה "דיסביוזיס".  מה הם התנאים שיכולים לגרום או לחזק דיסביוזיס?

בגדול, כל דבר שחורג מדרך הטבע: לידה באמצעות ניתוח קיסרי, הזנת תינוק בתחליפי חלב אם במקום הנקה, מזון שעבר עיקור- לרוב זהו מזון משומר. תזונה עתירת סוכר ושמנים תעשייתיים, מאכלים מוכנים או חצי מוכנים לאכילה שמכילים ממתיקים מלאכותיים, חומרים משמרים, חומרים מתחלבים, צבעי מאכל וכד'. מיעוט פירות וירקות בתפריט נמצא כגורם שמעלה סיכון לדיסביוזיס. גם לתנאי סביבה יש משמעות – תיאוריית ניקיון היתר כגורם אפשרי להתפתחות של מחלות מעי דלקתיות וכן שימוש יתר בתרופות בכלל ובאנטיביוטיקה- בפרט. כל אלה מתערבים במאזן הטבעי של המיקרוביום ועלולים להביא לדיסביוזיס.

כחלק מ"המלחמה" בחיידקים האופורטוניסטיים עלינו לחזק את החברים הידידותיים. מה מחזק את החיידקים הידידותיים בגוף? על כך- בפוסט הבא!

 

 

 

בהצלחה ובהבראה

תגובת אחת.

  1. שרה אופיר

    המאמר / כתבה היה מאד מענין
    תודה

    השאר תגובה

שלח תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Pin It on Pinterest

Share This
דילוג לתוכן