שיטת הרמזור

מהי שיטת הרמזור להתאמת התזונה למחלות מעיים ודרכי העיכול?

ש' הגיעה לייעוץ תזונתי לפני מספר שנים. לש' מחלת מעיים דלקתית המכונה מחלה ע"ש קרוהן. ש' התמודדה הרבה שנים עם שלשולים דחופים, חולשה, כאבי בטן. כל נסיון שלה לגלות מה נכון עבורה לאכול ואיך להרגיע את הדלקת שלא באמצעות תרופות, נחל אכזבה. היא נמנעה מליצור קשרים וכבר החלה לוותר על חלום הזוגיות ומשפחה…

*************************

בהרבה מקומות כותבים שהכל אישי ואין תזונה אחת שמתאימה לכל חולי המעיים. זה נכון ולא נכון!

מכירים את האימרה "אי ידיעת החוקים אינה פותרת מהאחריות"?

אז זה בדיוק כך כאן: לגוף שהוא תוצר ביולוגי, יש חוקים. עפ"י החוקים האלה הוא צריך לקבל חומרי הזנה והשקיה, צריך לקבל מנוחה ולהיות בתנועה, צריך לפרוק מתח ולהביע רגשות. כל עוד כל החוקים נשמרים – הגוף מתפקד כראוי או מה שאנחנו מכנים- בבריאות. כאשר החוקים מופרים, הגוף יאותת שמשהו לא כשורה. מחלה היא איתות שיש לתקן משהו בתחזוקת הגוףנפש שלנו. הוספתי מושג של גוף נפש כי הדברים קשורים ביניהם.

מדוע המחלה שלכם דוקא מתבטאת במערכת העיכול?

כי זה המקום הרגיש שלכם. גנטית, לרוב. אחרים יפתחו סכרת ואתם תרגישו כאבים בקיבה או דלקת במעיים. כל אחד והמקום הרגיש שלו, סוג של "תיבת דואר" פרטית שלכם.

אז איך יודעים מה נכון לכם לאכול? לפי שיטת הרמזור: שלב אדום, שלב צהוב, שלב ירוק. את השיטה פיתחתי "מהשטח", כאשר הבנתי את המצוקה של המטופלים להבין את המצב הרפואי שלהם. הסדר ששיטת הרמזור עושה בראש – מיד משפר את מצב הבטן ומאפשר לבנות ולהתאים תזונה הכי מתאימה למצב הנוכחי. אז הנה, הסבר קצר על השיטה:

שלב אדום:

שלב ההתלקחות של המחלה. הסימפטומים הכי חריפים, מדדי הדלקת, במידה ומדובר במחלה דלקתית, גבוהים, כל הבדיקות מראות על החמרה. האדם נתון בסבל אמיתי, לרוב ילווה בכאבי בטן או תדירות גבוהה של הסימפטומים מהם סובל, שלשולים או עצירויות חריפים. הרבה פעמים תחול ירידה במשקל, עייפות קשה, החרפה במעיים אך  גם של התסמינים מחוץ למעי במידה ויש (דלקות מפרקים או עיניים, נשירת שיער וכד').

בשלב זה יש לנקוט בתזונה קפדנית, בטיפולי דיקור ומדיטציות אינטנסיביות, בתדירות גבוהה. לא מן הנמנע שבשלב זה הרופא שלכם ימליץ על תרופות לטיפול במצב החריף (אקוטי), כגון תרופות סטירואידליות, אם יש לכם מחלת קרוהן או קוליטיס, או סותרי חומצה במינון גבוה במקרים של צרבות, טיפול אנטיביוטי וכד'.

 

שלב צהוב:

זהו שלב המעבר. ההתלקחות מתחילה לחלוף, מערכת העיכול מתחזקת, יש פחות סימפטומים, ניתן לראות שיפור בבדיקות הדם והצואה. לעיתים בשלב הצהוב האדם מרגיש טוב רוב הזמן, אך עדיין יש אירועים קצרים של החרפה וחזרה לסימפטומים חמורים יותר. בשלב זה מתחילים להרחיב את התפריט, אפשר להתנסות באכילת פירות וירקות נוספים, חלקם טריים וחלקם – מבושלים או מאודים. אם עושים בדיקת קולונוסקופיה או גסטרוסקופיה בשלב זה, ניתן יהיה לראות שיפור מסויים לעומת השלב האדום. יחד עם זאת, בריאותו של אדם המצוי בשלב הצהוב אינה יציבה: כל לחץ נפשי או ארוחה לא מתוכננת עלולים להחזיר את הסימפטומים, גם אם לפרק זמן קצר. המחלה למעשה אינה ברמיסיה מלאה, ומתרחשת התקדמות איטית, אך קבועה של סיבוכי המחלה. במקרים של קרוהן לדוגמא, עלולה עם הזמן להופיע היצרות שיכולה להוביל חסימת מעיים או עלולים להופיע פיסטולות. כמו כן, סיבוכים ארוכי טווח כגון דלדול מסת העצם או התפתחות של מחלות כבד, מחלות לב וכלי דם, שאופיינים למחלה ארוכת שנים, יכולים להתפתח בהדרגה. בשלב זה החזרה לשלב האדום מהירה יחסית. ישנם חולים שנמצאים במשך שנים ארוכות בשלב הצהוב. לרוב זה קורה עקב טיפול חד-מסלולי (כלומר, מטופלים באמצעות סוג טיפול אחד בלבד, תרופתי או תזונתי או כל סוג אחר, אך ללא השילוב של שיטות הטיפול).

בשלב זה אפשר להרחיב את מגוון המזונות הנאכלים במשך היום והשבוע, הכנסת פירות וירקות נוספים לתפריט מאפשרת להרחיב את המגוון ולהקל מבחינת התמודדות עם אכילה מסויימת. ניתן לרווח את פגישות טיפולי הדיקור. לרוב בשלב זה מסתיימת נטילת סטירואידם במידה והיו.

שלב ירוק:

שלב ירוק בגישת הרמזור מסמל את מצב הבריאות. כלומר, אדם הנמצא בשלב ירוק חש בריא, ברמת חיוניות גבוהה, עם יציאות תקינות והיעדר מלא של סימפטומים אחרים. במקביל, בדיקות הדם, הצואה והאנדוסקופיות שלו תקינות ומצביעות על רירית המעי או קיבה – בריאה . "בשפה המדיצינית" מכנים את המצב הזה "רמיסיה עמוקה" = Deep remission ושואפים להגיע אליה בכל דרך אפשרית. הטיפול בגישה של "דרך הבטן" אינו מסתיים כאשר מגיעים לשלב הירוק, אלא עובר לשלב "התחזוקה", שמאפשר להעמיק את הבריאות, לחזק את מערכת החיסון, לעשות עבודת גוףנפש מנטלית ורגשית יותר מעמיקה ולפעול למניעת החזרה לשלב הצהוב והאדום.

 

 

*****************************

אז מה עם ש' שלנו? עבדנו לפי השלבים: הורדנו את המזונות עשירים בסיבים תזונתיים כמו ירקות טריים, התאמנו את הצריכה של הפירות, הורדנו מוצרי חלב שאכלה והחלפנו את החלבון שלהם בפורמולות מזון רפואי. ככל שיציאות שלה התמצקו, הרחבנו את התפריט, התחלנו להחזיר בהדרגה ירקות טריים שהיא מאוד התגעגעה אליהם ולאט לאט אפילו הכנסנו דגנים מלאים כמו כוסמת או קינואה, כמובן בשיטה נכונה של הכנה (כמו השריה מקדימה). במקביל עבדנו על הפן הרגשי- מצאנו הרבה פחדים וחוסר אמון שהיה לה עם הגוף שלה. ש' חוותה את הגוף שלה כ"בוגד". לאט לאט עשינו שלום בינה לבין הגוף והמחלה החלה להכנס לרמיסיה. התהליך כיום ש' נשואה באושר וחובקת תינוקת, עוסקת בעבודה שהיא אוהבת. זה לא שאין לה אף פעם התקפים. רק שהיא יודעת לזהות את השלב שבו הגוף שלה נמצא, ואיך לטפל בעצמה ולחזור לשלב הירוק במהרה, הכי טוב והכי רגוע שיש.

מוזמנים להוריד את אחת המדריכים לבריאות המעיים ודרכי העיכול ואולי תעשו את הצעד הראשון לעבר השלב הירוק שלכםן?

ולהכנס לערוץ היוטיוב שלנו, להרשם ולקבל עידכונים שוטפים. זה הקישור להרצאה שנתתי בכנס רופאי משפחה על השפעת התזונה על מחלות מעיים _

 

מבואות:

1.              ההנחיות של האיגוד האירופאי לתזונה קלינית במחלות מעי דלקתיות Forbes A et al. ESPEN guideline: Clinical nutrition in inflammatory bowel disease. Clinical Nutrition 36 (2017) 321e347.

2.            מחקרו של פרופ' א. לוין על המשמעות הטיפולית של תזונה למחלות מעי דלקתיותLevine A et al Gastroenterology.2019 Aug;157(2):440-450.

3.     תיאוריית הקשר בין חיידקי מעיים להתפתחות מחלות מעיים
Gibson PR1, Shepherd SJ. Personal view: food for thought–western lifestyle and susceptibility to Crohn's disease. The FODMAP hypothesis. Aliment Pharmacol Ther. 2005 Jun 15;21(12):1399-409.

4.      Basso PJ et al. Microbial-Based Therapies in the Treatment of Inflammatory Bowel Disease – An Overview of Human Studies. Front Pharmacol. 2019 Jan 10;9:1571.

 

בהצלחה ובהבראה

0 תגובות

שלח תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Pin It on Pinterest

Share This
דילוג לתוכן