לחמניות כוסמין מחמצת

קל הרבה יותר לעיכול, מתאים במיוחד לבעלי מעי רגיש או חולה.

לאחר שהכנתי מספר פעמים לחם מחמצת, מצאתי שקל  וטעים יותר לילדים שלי לאכול לחמניות מחמצת. להלן המתכון. מתאים לשלבים צהוב וירוק במחלות קרוהן וקוליטיס, ולשלב היציאה מדיאטה דלת FODMAP לבעלי מעי רגיש.

לחם שהותפח ע"י מחמצת טבעית ולא באמצעות שמרים תעשייתיים, קל הרבה יותר לעיכול, מתאים במיוחד לבעלי מעי רגיש או חולה. הוכח שכמות הגלוטן והעמילנים בבצק כזה נמוכה מזו של לחם שעבר התפחה מהירה באמצעות שמרים תעשייתיים.

עדיין יש להתאים את סוג הקמח וכמות הלחם הנאכלת ביום למצב העיכול האישי.

אופן ההכנה

לערבב את החומרים היבשים. לפתוח גומחה באמצע, להכניס את השאור (ואת הביצה). לערבב בעדינות בידיים נקיות עד שמתחילים להווצר גושים. ללוש לבצק גמיש.

 להעביר לקערת זכוכית, למרוח בשמן זית. להניח במקום חמים, מכוסה במגבת למשך 12 שעות (תלוי בעונה ומזג האויר. בחורף אני משתמשת בכמות כפולה של מחמצת או מתפיחה יותר זמן, בקיץ – מספיקות לפעמים 6-8 שעות בלבד).

 לאחר שצופים בבצק התפוח, בעל הריח החמצמץ הנעים, ללוש שוב קלות (דר' אורי מאיר צ'יזיק ממליץ על 12 קיפולים בשלב זה)  ולהניח להתפחה שניה קצרה בתוך התבנית.

ללחמניות: להניח כדורי בצק מעוכים קלות על גבי נייר אפיה שהונח על תבנית אפיה רחבה ושטוחה. למרוח מעט שמן זית מעורבב עם מים או ביצה, לחרוץ באמצע עם סכין חדה ולהשאיר להתפחה נוספת של 30 דקות.

 

בינתיים לחמם את התנור לחום גבוה. להניח כלי עם מים בתחתית התנור.

להכניס את התבנית ללא הכיסוי לתנור למשך 10 דק', להוציא ולחרוץ שוב בסכין, להחזיר לתנור שהטמפרטורה שלו הורדה ל-חום בינוני גבוה, לכסות. לאפות עוד כ-20 דק', או שהלחמניות מזהיבות יפה. אם אופים כיכר לחם- האפיה תארוך כ30- 40 דק', תלוי בתנור.

 

להוציא, לתת להתקרר על כרש מעץ.

להרחיק את הילדים שיתנו להן להתקרר קצת טרם האכילה J

 

את הלחם עצמו אני פורסת, חלק שומרת בקופסה סגורה היטב בקירור וחלק – במקפיא. מפשירה ישירות בטוסטר ונהנית מלחם בריא וטעים כל השבוע.

מרכיבים

קמח כוסמין מלא או 70% – 4 כוסות (תלוי בסוג הקמח, עם קמח שטיבל נזקקתי ליותר קמח על אותה כמות נוזלים)

1 כוס מחמצת נוזלית

1-1/2 כוס מים פושרים

1 כף סוכר חום בהיר (תורם לארומה וטעם)

2 כפיות מלח

 

 טיפ: אפשר להוסיף לבלילה  1 ביצה אורגנית: לא חובה, אבל הוספת ביצה ללחם מאריכה את חיי המדף שלו מחוץ למקרר.

 

1 כף שמן זית כתית בכבישה קרה- למריחת קערת הזכוכית שבה הבצק יעבור התפחה.

תבנית חרס עגולה או 2 תבניות אינגליש-קייק

נייר אפיה (רצוי- אקולוגי) לריפוד התבנית

Pin It on Pinterest

Share This
דילוג לתוכן