כך תעברו את יום העצמאות בשלום

אני אוהבת לתת מבט-על. למה אנחנו צולים בשר ביום העצמאות שלנו? אני מקשרת את המנגל למנהגי האדם הקדמון. בסוף הפוסט, כרגיל, הטיפים והמתכון למנגל צמחוני ובריא, כדי שהשנה יום העצמאות שלכם יהיה קל יותר!

אוטוטו אלפי משפחות ישראליות ינהרו מבתיהם עמוסי סלים ופחמים, בשרים ופיתות. נראה אותם מתמקמים על איים ירוקים בכל פינת רחוב, גם באיי תנועה וכמובן בכל הפארקים. אחרים ישארו בחצר ביתם ויזמינו את המשפחה והחברים. זה נראה קצת כמו חזרה על סדר פסח, רק שהפעם עם הרבה חמץ, ובמקום שולחן הסדר הארוך והערוך, כיסאות נוח ומנגלים מעשנים יהיו מוקפים בכל ישראל- אישתו וטף.

כל הארץ דגלים, מנגלים ו… סובלים

הכל היה יכול להיות מאוד שמח ונחמד, אילו בסוף החגיגה לא היינו מרגישים כל כך רע! אוכלים ושותים, מדברים ומנופפים ובסוף. בסוף מגיע תורה של הבטן הנפוחה והמלאה, הלחץ על הסרעפת והקושי לנשום. יושבים בכיסא הנוח ומנסים לשחרר את הכפתור בחגורה. הגרעפסים והכאבים מתחילים להציק, השירותים רחוקים ומסריחים… והמשפטים הקבועים:" כמה אכלתי… אני מפוצץ. הלכה הדיאטה. עוד לא התאוששתי מהמצות וכבר זה.. ממחר – צום."

בעלי מעיים רגישים או חולים משלמים על הבילוי הלאומי בבעיות בריאות אמיתיות: שלשולים, גאזים, כאבי בטן. לפעמים אפילו צורך בחזרה לתרופות החזקות יותר. ועד כדי חסימת מעיים (כפי שמתאר רפאל מורנו בספרו "תחושות בטן")

אז מה עושים??

אפשר, כמובן, להישאר בבית, לבד ובחושך. או ללכת אבל לא לאכול כלום. גם לא כיף גדול. אז כדי לבחור את הפתרון המתאים לך ביותר בוא וננסה להבין קודם את שורש הבעיה.

מדוע אנחנו אוהבים כ"כ את טכס הברביקיו – צליית בשר על הפחמים? למי אנחנו דומים קצת, בעומדינו מיוזעים, עם גופיות וקרטונים ביד ומנופפים לחלקי החיות הנצלים?

אחד השורשים ניתן לייחס למקורות קדומים ביותר של המין האנושי – האדם הקדמון.

הברביקיו כירושה מהצייד של האדם הקדמון

בואו נדמיין את היום השגרתי בחי משפחת קדמוני, הומו סאפיינס קדום.

השנה – 69,000- לפני הספירה. בבוקר נעים וצלול (אין פיח מהמכוניות או המפעלים שיערפל את האוויר) הנשים והזאטוטים יוצאים מהמערה של שבט X ליער, מצויידות בשקי עור, ללקט ולאסוף פירות, שורשים, פטריות, אגוזים וזרעים. ויש אומרים שגם חרקים היו ארוחה מקובלת בימים ההם. הזקנים נשארים במערה לשמור על האש. הגברים, לעומת זאת, מתארגנים למסע המשותף שלהם – הצייד. הגברים היו אחראים ואכן פיתחו טכניקות רבות לצייד החיות הקטנות והגדולות יותר. עמוס הררי בספרו "קיצור תולדות האנושות" מתאר חלק מהטכניקות, כמו צייד חופשי או יצירת מלכודות מתוחכמות, לתוכן היו מריצים עדרים שלמים. לאחר הצייד המוצלח הגברים היו מביאים את החיות למערה, פושטים את עורם, מחלקים לחלקים קטנים יותר. עם התפתחות האדם, חלק מהבשר היה עובר עישון ומשומר לעיתות החורף והרעב האפשרי. חלק אחר היה נצלה ונאכל במקום ע"י כל השבט. בימים של צייד פחות מוצלח היו דגים כמה דגים לארוחה המשותפת. כמובן שהמקור העיקרי לתזונה היו תוצרי הליקוט שהנשים הביאו מהשיטוט ביער, וזה גם היה המקור העיקרי לויטמינים ומינרלים החיוניים לבניית מערכת חיסונית חזקה. מערכת חיסונית חזקה היא שהבטיחה את ההישרדות ואת המשך הדור.

אז בואו נשווה בין תזונתם של אבותינו הקדומים לבין זו שלנו.

אציין קודם שהמנדט שלי כדיאטנית קלינית הוא לעסוק בבריאות. אינני נכנסת לפן האידאולוגי ולויכוח האין סופי בין זרמים שונים בתזונה – טבעונים או "פליאוליטים" – אינו נמצא בדיון שלנו כאן. איש איש באמונתו יחיה, תפקידי להאיר ולהדריך להיבטים בריאותיים בלבד של חיינו.

עלינו לזכור, שהבריאות שלנו, הגנטיקה שלנו, עוצבה אז, באותם עשרות אלפי השנים כשהיינו לקטים וציידים. השינויים שחלו לאחר מכן בעשרת אלפים השנים שחיינו כחברה חקלאית ובודאי במאתיים השנים האחרונות של חברה עירונית, לא שינו הרבה במבנה הגנטי שלנו. לכן בואו נלמד קצת מהסבא רבא הפרה-היסטורי שלנו:

  • עיקר המזון היה תוצרי ליקוט טבעיים – פירות, ירקות, אגוזים וזרעים, שנאכלו ללא עיבוד כלשהו, ולכן שמרו על מירב התכולה התזונתית שלהם
  • תנועה פיסית היתה חלק בלתי נפרד מהיום-יום – הליכה ביער או ריצה אחרי החיות הניצודות (או מהם)
  • כנראה שהבשר היה חלק מהתפריט של האדם הקדמון בתדירות נמוכה בהרבה מזו שלנו
  • סוגי החיות שאכלו אבותינו היו מגוונים ביותר ולא פחות חשוב – החיות חיו בטבע, ניזונו ממרעה טבעי ומחיי חופש עד רגע המוות. זאת לעומת צאן, עופות ובקר של ימינו, שסבל ומחלות הם מנת חלקם, ניזונות ממזון לא טבעי ומהונדס גנטית, מקבלות תרופות כמו אנטיביוטיקה והורמוני גדילה שנותרים בבשרם המגיע לצלחות שלנו
  • סוג מאכלי הבשר. למשל, תהיתם פעם על הרכב הנקניקיות שאתם נועצים בשמחה על שיפוד ומגישים לילדיכם? ראיתם פעם את אוסף המקורות, הציפורניים, זנבות ושומן שנטחנים לעיסה ממנה מכינים את הנקניקיות? שאלתם את עצמכם פעם מה מקור הצבע היפה והמרקם האחיד? איך זה שהן מסתפקות בהכנה מהירה ביותר? כמות עצומה של כימיקלים מוזרמת לשם להשגת הריח, הטעם, המרקם, האחידות והנוחות של הכנה והגשה של המוצר הזה. אחוז הבשר בנקניקיה עומד כיום על פחות מ-50%.
  • בשר שאבותינו הקדומים אכלו היה טבעי ולא דומה במאומה למוצרי הבשר המודרני: מעובדים, משומרים, מכילים חומרים שהוכרזו כבר כמעלים סיכון לסרטן ודלקת, וביניהם נמנה את ההמבורגר, הקבב, נקניקיות ונקינים.

טוב, אז לאחר שסיכמנו שאמנם הברביקיו הלאומי הוא כנראה מסורת ארוכת שנים, בוא נראה איך לאכול במקסימום הנאה ובמינימון נזק

הטיפים לעבור את חג העצמאות בבריאות מירבית

  • 1.אם אתם אוכלים בשר, ממליצה לרכוש בשר שמגיע מדרום אמריקה. זה הבשר שנחשב שמגיע מבעלי חיים אוכלי עשב.  רצוי אצל קצב או במקום מסודר, עם השגחה ופיקוח וטרינריים
  • 2.בחרו נתחי בשר / עוף שלמים ולא מעובדים, כמו פרגיות, סטייק או נתחי הודו
  • 3.אם נוראה אוהבים אצלכם המבורגר או קבב, הכינו אותם בעצמכם מנתח בשר שנטחן לנגד עיניכם או שטחנתם אותו לבד. כך תוכלו לשים את התבלינים שטובים לכם, ללא כל תוספות מיותרות (כורכום, כמון, מעט מלח אטלנטי, תבלינים טריים כמו פטרוזיליה טחונה היטב יתאימו גם לבעלי מעי רגיש)
  • 4.אכלו רק בשר וירקות, ללא הפיתות או תפוחי האדמה – העיכול של חלבונים ועמילנים יחד עלול להקשות על העיכול וליצור תחושת כובד וגזים.
  • 5.השתדלו להמנע מהשחמה יתרה – ככל שההכנה עדינה יותר, מושחם פחות, פחות נוצרים חומרים מסרטנים ומעודדי דלקת, בריא וקל יותר לעיכול. כמובן שלא לבחור בשר נא.
  • העדיפו את הבשר שהוכן על גחלים ולא באש חיה. אם יש אפשרות למנגל חשמלי, עדיף. הבישול על אש וגחלים מגדיל את הכמות של הרדיקלים החופשיים (כן, הם אלה שמוגדרים מסרטנים / מלבים את הדלקת).
  • 6.העדיפו דגים טריים: אם הניסיונות הקודמים שלכם של אכילת בשר על האש השאירו אתכם עם הרגשת כובד ואי נוחות בבטן, נסו להעביר את המנגל עם דג. כדאי מאוד לרכוש נתחי דג טרי, לעומת הקפואים המכילים מים וחומרים כימיים רבים. הדגים המומלצים הם סלמון, בורי, דניס (עשירים יותר באומגה-3). קרפיון ונסיכת הנילוס פחות מומלצים.
  • 7.ואם אינכם מעוניינים לאכול בשר או דג, פתרון מצויין הוא מנגל צמחוני – עם ירקות, טופו, פטריות. המתכון – למטה.
  • 8.ירקות: מומלץ, בעיקר בזכות ההשעפה מנטרלת הרעלים שלהם. תלוי באם אתם סובלים משלשול או עצירות. כעיקרון, ירקות עדינים שלא יגרמו לאי נוחות רבה הם מלפפונים (קלופים או לא), חסה עדינה, עלי בייבי לא חריפים.
  • 9.שתיה – אם כבר הזכרנו היום את האדם הקדמון, סביר להניח שלא שתה קולה או משקאות מוגזים וממותקים. לכן, מומלץ לשתות מים.  שימו לב – שתיה קרה מאוד יכולה לגרום למעבר מהיר של מזון בקיבה, להרגשת נפיחות וגאזים עקב עיכול פחות טוב. לכן מומלץ לשתות כמה שפחות תוך כדי האוכל, ולאט, תוך החזקת המים בפה.
  • 10.שתיה מוגזת תגרום לכם לאי נוחות רבה, השתדלו להמנע ממנה כלל.
  • 11.והכי חשוב – אל תשכחו ללעוס היטב, להפסיק לאכול ברגע שאתם מרגישים שובע נעים ולהקשיב לבטן שלכם!

מתכון למנגל טופו:

מצרכים:

1 קישוא גדול

1 בטטה בינונית

2 גזרים מקולפים

3 פטריות שמפיניון

7 שיני שום (לארומה, לא מומלצים לבעלי מעי רגיש / חולה)

חצי חבילת טופו

1 תפוח אדמה מקולף

מעט שמן זית ומלח גס,

כורכום, כמון ופפריקה מתוקה

הוראות הכנה:

לחתוך את כל המרכיבים לריבועים. לשים בקערה ביחד עם הטופו. להוסיף את התבלינים, 1/4 כוס מים, אפשר להוסיף כמון, כורכום ופפריקה.

לערבב טוב, עם הידיים.

בעזרת המלח והערבוב הירקות יגירו קצת נוזלים טעימים ויתבלו את הטופו.

לשפד לפי הסדר הרצוי לפזר מעל מעט מלח ותבלינים.

לצלות על האש כמה דקות מכל צד.

לאחר הצליה, לזלף מעט שמן זית או שמן שומשום.

גיוון:

אפשר להכין רוטב מסויה אורגנית ללא גלוטן, שמן זית ושמן שומשום ולטבול את הירקות לפני האכילה או להבריש מעט.
לפני הצלייה, כדאי למרוח את הגריל בחצי בצל כדי לקבל גם קצת טעם מהבצל

(רצוי שלא לצלות עם שמן הזית למניעת התחמצנותו)

בתאבון!

רוצים לשתף אותנו בטיפים שלכם ליום עצמאות שמח ובריא? רוצים להעיר את עינינו בדבר המקורות של המנהג?מוזמנים לכתוב בתגובות למטה!

התמונה מאתר המתכונים http://allrecipes.com/recipes/270/everyday-cooking…

בהצלחה ובהבראה

0 תגובות

שלח תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Pin It on Pinterest

Share This
דילוג לתוכן