מדריך תזונה בסיסי לבעלי קרוהן/קוליטיס
לפניך מדריך קצר לתזונה עם מחלות מעיים דלקתיות, עפ"י גישת הרמזור, שיאפשר לך לבחור מתוך המזונות המפורטים ולהתנסות בהם באופן אישי. לתשומת לבך – המעבר ממצב אחד למשנהו רצוי שיעשה בהדרגה, מזון אחד חדש כל 24-48 שעות, תוך הקשבה והתחשבות בתגובות הגוף. המדריך אינו מהווה המלצה או תחליף להתאמה אישית בליווי דיאטנית מומחית!
סוג מזון | אפשרי במצב שלשולי | אפשרי במצב עיכול תקין |
מזונות עמילניים | אורז לבן מבושל היטב, איטריות אורז, דייסות אורז / טפיוקה על מים, תפו"א מבושל / אפוי היטב, רצוי בקליפתו. | לחם כוסמין / שיפון על מחמצת, אורז מלא או בשמטי, שיבולת שועל, כוסמת ירוקה, תפו"א, בטטה – רצוי להכין בקליפתם. |
ירקות | מיץ גזר מסונן ומדולל, ירקות מאודים – גזר, דלעת, דלורית, קישוא, זוקיני. מקולפים ומאודים היטב. | להוסיף בהדרגה כל ירק מבושל, ובהמשך – ירק טרי מקולף ואח"כ עם הקליפה. מומלץ להמשיך עם מיץ מגזר, סלרי, תפו"ע, מיץ סברס. ירקות אפשריים- עלי תרד, מנגולד, שעועית ירוקה, פטרוזיליה. |
פירות | רסק תפו"ע, רסק בננה, תפו"ע אפוי או ליפתן מבושל עם תפו"ע ואגס, פפאיה בשלה. מיץ סברס מסונן. | פירות העונה מתוקים ובשלים. אפשר להוסיף בהדרגה כל פרי טרי או מבושל, מקולף ואח"כ לנסות עם הקליפה. להמעיט / להמנע בקליפות אגס, תפוח עץ, אפרסמון, אבטיח, ציפת פרי הדר. |
קטניות | טופו אורגני קשה. | טופו, עדשים כתומות, ירוקות, שעועית מש, להשרות + להנביט טרם הבישול. לבדוק סבילות אישית. |
מוצרי חלב | להימנע, לבדוק סבילות ללקטוז. | גבינת צאן קשה, בינה צהובה ללא חומר משמר, גבינות מחלב עזים/ בפלו / כבשים אורגניות. |
ביצים | ביצה אורגנית קשה או רכה = מבושלת. | כל צורת הכנה של ביצים, להמעיט בטיגון. |
בשר ומוצריו | עוף אורגני / ללא אנטיביוטיקה/ הודו מבושלים ללא עור, דג ים או בריכה שנקנה טרי, מבושל / אפוי, טונה במים מצנצנת זכוכית. | עוף, הודו, בשר בקר רזה (1-2 פ' בחודש), כבד, דגי ים. כל צורת הכנה, להמעיט עד להמנע מטיגון. |
שומנים | להמעיט, להעדיף רק שמנים בכבישה קרה, אפשר לנסות מעט אבוקדו, שמן זית, שמן MCT. | טחינה, אבוקדו, שמן זית, שמן קוקוס, שקדים מקולפים, קשיו טריים (לא קלויים), לפעמים חמאה. לבחור בשמנים ממקור איכותי. |
שונות | לפי הסבילות האישית: תמר מג'הול מקולף, דבש, סילאן טבעי, מייפל אורגני, אבקת חרובים אורגניתץ | להעדיף מזונות בעלי ערך תזונתי, כמו מאפים מקמח כוסמין, קמח שקדים, ממתק ביתי מאגוזים ותמרים טחונים, להמעיט בממתקים ומזון מתועש ומעובד. אפשר מעט שוקולד מריר אורגני ללא מתחלבים. |
שתיה | מומלץ להרבות בשתיה בטמפ' החדר או פושרת, להפריד מהאכילה במידת האפשר. מים, תה רגיל/ ירוק, חליטות קמומיל ושומר | מים, תה רגיל וצמחי, לא מומלץ – שתיה ממותקת ומוגזת וכן קפה. כדאי להרבות בשתית מים צלולים וחליטות צמחים טבעיות. |
העשרה | תוספי תזונה מועשרי קלוריות וחלבון, לפי הסבילות (קומפליט/ מודולן) | לפי הצורך. ליטול תוספות ויטמינים ומינרלים, אומגה-3, כורכומין, פרוביוטיקה – לפי התאמה אישית. |
המדריך נכתב מתוך כוונה כנה לתת לך את ההנחיות הראשוניות להרגיע את הבטן. אינו מהווה תחליף לליווי אישי מקצועי, אותו מומלץ בחום לבחון עם הצוות של "דרך הבטן", כדי להתאים תוכנית אישית משולבת ליווי תזונה, מוטיבציה להתמדה, דיקור, צמחי מרפא ופסיכותרפיה גופנית. כדי שיהיו לך כלים וידע לאכול טוב, להרגיש טוב ולחיות טוב יותר, עם ולרמות מחלת מעיים!
לפני שניפרד, יש פה עוד משהו שיכול לעזור לך
הרצאה מלאה על "שיטת הרמזור"- איך להתאים את התזונה למצב ושלב המחלה
באיחולי בריאות,
עדי זוסמן RD BSc MBA
תזונאית קלינית ומאמנת בריאות
מנהלת המרכז וביה"ס "דרך הבטן"