מדריך חירום למניעת שלשולים
אם יש לך מחלת מעיים דלקתית אתה ודאי חווה מידי פעם התפרצות של התלקחות / התקף דלקתי. המדריך הזה נועד לתת לך הנחיות חירום, מעין עזרה ראשונה, למצב של התחלת התקף, מבחינת השינויים בתזונה שכדאי לעשות בתקופה זו. המדריך מתאים גם לאנשים בריאים שסובלים מזיהומי מעיים חוזרים.
- המדריך אינו מהווה תחליף לייעוץ תזונתי אישי והתנסות אישית בכל המלצה. המסמך הוא בגוף זכר אך הפניה היא גם אליכן, נשים יקרות.
מנוחה – מומלץ לקחת חופש מחלה מהעבודה/לימודים למספר ימים עם הופעת הסימפטומים הראשונים של ההתקף. בדומה לשפעת, בזמן ההתקף הגוף נחלש וזקוק למנוחה. שינה מרובה, תרגילי נשימות ומדיטציות מאוד יעילים בתקופה זו.
שתיה – כדאי להימנע ממשקאות מוגזים, קלים, מגרים כמו קפה, אלכוהול, קולה. לעומתם לשתות חליטות בבונג, מרווה, זרעי שומר ומים מינרלים, לא קרים. רצוי לשתות כשעה לפני או אחרי האכילה.
טיפ למקרה של זיהום במערכת העיכול: תה חומץ תפו"ע. מתכון: 1 כוס תה שחור רגיל + 1 כפית דבש אורגני טבעי (לא מחומם) + 1 כף חומץ תפו"ע אורגני לא מפוסטר. לערבב היטב, לשתות 4-6 כוסות במשך היום. לילדים- לתת 1 כף מהמשקה כל שעה.
לאכול לפי תחושת הרעב בלבד – הנח לבטן להנחות אותך. אכול כמויות קטנות, כשהרעב מציק, והפסק לאכול כשאתה מגיע לשובע נעים. העמסת כמויות גדולות של מזון על מעי חולה מקשה על העיכול והספיגה של המזון.
הקפד ללעוס היטב – מזון לא לעוס טוב לא יתעכל טוב והסיכוי לשלשול, כאבי בטן וגזים יגבר. בזמן הלעיסה גם חשוב להרטיב ברוק את המזון.
וותר על לחם, העדף אורז עגול לבן – זה סוג האורז שמפריש הרבה עמילן שעוטף את הרירית המודלקת ומרגיע אותה, יעיל נגד שלשולים. גם אטריות אורז יכולות להתאים, לגיוון.
המנע ממוצרי חלב – גם אם ביום-יום גבינות "עוברות" לך טוב, במצב של דלקת לא מומלץ לאכול מוצרי חלב, מכל סוג. חלבוני החלב מגרים את מערכת החיסון וכך עלולים להגביר דלקת.
המנע ממטוגן – מזון מאודה / מבושל מתאים יותר למעי מודלק. בזמן טיגון נוצרים חומרים מעודדי דלקת ומגרים את רירית המעי.
בננות – הפרי העשיר ביותר בסיבים המסיסים, שמסייעים לספוג את המים ולהרגיע את השלשול. צריכות להיות בשלות היטב, ונאכלות בנפרד מכל אוכל אחר. רצוי בשייק/ מחית. ניתן לאכול גם מחית מתפוח עץ מבושל / אפוי, ללא קליפה.
דייסת קונג'י מאורז לבן עגול – מתכון באתר "דרך הבטן", בלחיצה כאן>>
ירקות כתומים מאודים – דלעת, דלורית וגזר נחשבים כמחזקים את מערכת העיכול עפ"י רפואה סינית. הם נסבלים טוב גם בהתקף. מומלץ כתוספת לארוחת ערב/ צהריים או כמרק טחון במשך היום.
המעט בתיבול המזון – אם יש דימום ביציאה – ממליצה להימנע לגמרי למשך כמה שבועות עד שהדימום ייפסק. אם אין – ניתן להמליח קלות במלח טבעי.
מרק עצמות בקר/ עוף – פטנט מסורתי הנועד למצות את הג'לטין שבעצמות אשר תורם לריפוי הרירית. מתכון לדוגמא- באתר דרך הבטן.
תוספי תזונה נוגד דלקת – כורכומין, שמן אומגה 3, ויטמין D.
שניה לפני שניפרד- הנה עוד משהו שיכול לעזור לך:
הרצאה מלאה על "שיטת הרמזור"- איך מתאימים את התזונה לשלבים המשתנים של המחלה
נעים להכיר!
עדי זוסמן
RD BSc M BA, דיאטנית קלינית, מייסדת ומנהלת המרכז
תזונאית קלינית, עם 30 שנות ניסיון, בהתמחות במחלות מעיים והפרעות במערכת העיכול.
לאורך השנים בהם עבדה בקופות חולים וחברות גדולות, הבינה שלא די בייעוץ תזונתי קונבנציונלי למחלות מעיים, הנלמד באקדמיה,
ופיתחה שיטת טיפול מיוחדת, אותה מכנה "שיטה גסטרו- אינטגרטיבית", קרי- משולבת.
עדי מלמדת ומכשירה תזונאים לטפל על פי השיטה שלה שמוכיחה עצמה
שוב ושוב בקבלת תוצאות יוצאות דופן בקרב מטופלים.
מרצה מבוקשת בכנסים והשתלמויות לאחיות, רופאים ודיאטנים. הקימה ומנהלת את הפורום הגדול
ביותר בפייסבוק לחולים כרוניים "לחיות בשלום עם קרוהן וקוליטיס".