טיפול במעי רגיש
תסמונת המעי הרגיז IBS – Irritable Bowel Syndrom – היא אחת התופעות הנפוצות ביותר בעולם של הפרעות מערכת העיכול: כ-10-20% מכלל אוכלוסיית העולם סובלת ממנה. כ-50% מכלל המבקרים במכוני גסטרו מאובחנים כבעלי תסמונת המעי הרגיז. נשים נתונות יותר לפורענות מגברים – עד פי 2-3. לפני ובזמן המחזור החודשי הסימפטומים יכולים להחריף.
מה הסימפטומים של תסמונת המעי הרגיז?
הסימן הקבוע ביותר הוא חוסר הקביעות ביציאות. פעם שלשול, פעם עצירות. אם אתם סובלים יותר מעצירות, תוגדרו כבעלי IBS-C, אם אתם נוטים יותר לשלשול = זה נקרא IBS-D, ואם אתם מכירים את שתי התופעות באותה תכיפות, תדעו שזה נקרא IBS-M.
בנוסף, אתם עלולים להרגיש גזים, נפיחות, עם או בלי כאבי בטן (עווייתיים או דוקרנים), תחושת מלאות אחרי ארוחות עד כדי הצורך לפתוח כפתור במכנסיים, יכולים להתלוות לזה גם צרבות, בחילות והקאות. לרוב תחושו הקלה אחרי היציאות וסביר להניח שאינכם קמים בלילה כדי ליציאות.
כיצד יודעים שזו תסמונת המעי הרגיז ולא מחלה אחרת?
יש לשלול מחלת מעיים אחרת כגון צליאק, קרוהן או קוליטיס, סרטן המעי הגס או דיברטיקוליטיס ע"י עריכת בדיקות מקיפות, אליהן יפנה אתכם הרופא הגסטרואנטרולוג שלכם. ביניהן תעשו בדיקות דם, אולי אף קולונוסקופיה ואולטרא סאונד. ממליצה שלא לזלזל ולעבור את הבדיקות – תסמונת המעי הרגיז אינה מחלה נעימה אך אינה מסכנת את בריאותכם ללא הטיפול המתאים, לעומת המחלות שהזכרתי.
מה גורם לתסמונת המעי הרגיז?
זו שאלת מיליון הדולר, כי למדע עדיין אין תשובות. מניחים שמדובר במספר גורמים משולבים, ביניהן רגישות מולדת גבוהה מן הרגיל במערכת העיכול, רגישות למזונות מסויימים, מיקרופלורה (חיידקי המעיים) מופרעת וגם לחץ נפשי. מצאו שבין הנשים הסובלות מהתסמונת הזו יש מספר לא מבוטל של נשים שעברו פגיעה או הטרדה מינית בעברן.
הקשר למוח ומערכת העצבים:
במחקר שבדק את הקשר בין הסימפטומים של תסמונת המעי הרגיז לבין עובי איזורים מסויימים בקליפת המוח, מצאו שאצל אנשים המאובחנים עם IBS יש איזורים מעובים במוח, לעומת אנשים בריאים. כלומר, שהרגישות המולדת של מערכת העצבים גורמת לבעלי המעי הרגיש להגיב בתחושת כאב גבוהה יותר לאותן תופעות שאצל אנשים בריאים לא גורמת לכך.